Pokroky štátov v znižovaní spotreby ľahkých plastových tašiek - Trošanová, Mária
Ciele znižovania spotreby ľahkých plastových tašiek boli stanovené už v r. 2015 so začiatkom vykazovania v r. 2018. Ich nastaveniu predchádzali štúdie, zamerané na výrobný sektor, posúdenie hospodárskych a sociálnych vplyvov rôznych politík na zníženie množstva plastových tašiek na jedno použitie. Nasledovali ich štúdie posúdenia životného cyklu, vplyvu oxo-degradovateľných plastových tašiek na životné prostredie, po ktorom prišiel zákaz uvedenia takýchto tašiek na trh. V súčasnosti sa štúdie zaoberajú biodegradovateľnými alternatívami. Z hľadiska vplyvu a dopadu na životné prostredie sa v hierarchii odpadového hospodárstva uprednostňuje predchádzanie vzniku odpadu. Ako to s cieľmi v znižovaní spotreby ľahkých plastových tašiek vyzerá na Slovensku a v členských štátoch.