Rodičovství a péče o děti v době pandemie Covid-19 v období 2020 a 2021 v Česku - Šťastná, Anna
Celodenná starostlivosť o školopovinné deti a jej poskytovanie počas troch veľkých blokád v súvislosti s Covid-19 v Českej republike. Analýzy sú založené na najnovších údajoch z českého pilotného projektu GGS Covid zozbieraných medzi decembrom 2020 a februárom 2021 s následným sledovaním v apríli 2021. Výsledky ukazujú, že vo všetkých troch obdobiach blokovania boli ženy tie, ktoré častejšie poskytovali celodennú starostlivosť o deti aj keď pracovali rovnako ako ich partner. Pravdepodobnosť, že ženy boli v tomto období opatrovateľkami častejšie ako muži sa zvyšovala s klesajúcim vekom a vzdelaním, ale aj s nemožnosťou flexibilne upravovať pracovný čas.