Exploring the Limitations of GDP Per Capita as an Indicator of Economic Development: A Cross-Country Perspective - Dědeček, Radek
V tomto príspevku autori skúmajú nevýhody HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily ako indikátora ekonomického rozvoja a blahobytu a hodnotia faktory, ktoré znižujú jeho schopnosť reprezentovať životnú úroveň. Autori konfrontujú HDP na obyvateľa s najznámejším indikátorom rozvoja – indexom ľudského rozvoja HDI – a vypočítali odchýlky medzi týmito dvoma indikátormi pre panel 141 krajín. Index ľudského rozvoja ako ukazovateľ blahobytu.