Travel Behaviour Changes During the Pandemic: Prague-Pilsen Rail Case Study - Surmařová, Simona
Pandémia COVID-19 ovplyvnila mnohé aspekty nášho každodenného života. Vlády prijali množstvo opatrení na obmedzenie šírenia pandémie, ktorá mala priamy vplyv na každodennú mobilitu, výber spôsobu dopravy a fungovanie verejnej dopravy. Táto štúdia využíva kvantitatívne a kvalitatívne údaje na popis toho, ako pandémia ovplyvnila cestovanie na železničnej trati Praha - Plzeň. Výsledky prípadovej štúdie na železničnej trati Praha - Plzeň sú v súlade so skúsenosťami v iných krajinách. Medzi rokmi 2019 a 2020 bol zistený 38 % pokles počtu cestujúcich. Hoci počty opäť rastú, stále nedosiahli predpandemickú úroveň. Znížil sa aj počet spojov v priemere o tretinu (2019 až 2020).