Isokinetic Leg Muscle Strength Relationship to Dynamic Balance Reflects Gymnast-Specific Differences in Adolescent Females - Kyselovičová, Oľga
Rovnováha spolu s ostatnými motorickými vlastnosťami zohráva dôležitú úlohu pri úspešnom vykonávaní konkrétnych gymnastických zručností. Nie je však jasné ani to, či rozdielne nároky na dynamickú rovnováhu a silu produkovanej dolnou končatinou možno pozorovať v športových rozdieloch medzi gymnastami rôznych modalít. Otázkou tiež je, do akej miery izokinetická sila svalov nôh prispieva k prednej a zadnej posturálnej stabilite u gymnastov. Cieľom štúdie preto bolo i) porovnať premenné dynamickej rovnováhy a izokinetickej sily svalov nôh u rytmických, umeleckých a aeróbnych gymnastiek a ii) preskúmať vzťah vzdialenosti dosahu v prednom, posteromediálnom a posterolaterálnom smere, ako napr. ako aj zložené skóre v teste rovnováhy Y s izokinetickou svalovou silou počas extenzie a ohybu kolena pri rôznych rýchlostiach u gymnastiek rôznych disciplín.