Short-Term and Seasonal Time Series Models for Online Marketing Campaigns - Bohdalová, Mária
Marketingové spoločnosti využívajú odozvu trhu na oceňovanie produktov, určovanie výdavkov na reklamu, prognózovanie predaja či prípravu a testovanie účinnosti rôznych marketingových plánov a kampaní. Predpovede budúcej návštevnosti pre online marketingové kampane môžu byť založené na analýze údajov a modeloch odozvy trhu. Hlavnými nástrojmi marketingového rozhodovania sa stali matematické modely. Hlavným cieľom tohto príspevku je popísať a ukázať, ako využiť modelovanie správania potenciálnych zákazníkov v online marketingových kampaniach. Okrem základného modelu ARMA pre krátkodobé predpovedanie návštevnosti webových stránok hodnotíme modely TBATS a Prophet. Oba modely komplexne zachytávajú sezónne výkyvy a výkyvy spôsobené sviatkami alebo dovolenkami. Konkrétnejšie ukážeme, ako možno modelovanie časových radov začleniť do vyhodnocovania prognóz návštevnosti online marketingových kampaní pre klientov marketingových agentúr.