Determinanty výnosnosti evropského bankovního systému v letech 2012-2019 - Jílková, Petra
Tento článok prispieva k existujúcej literatúre kritickou analýzou európskych komerčných bánk za účelom skúmania ziskovosti bánk v krajinách EÚ-28 bez Rumunska z dôvodu chýbajúcich dát v dátovom súbore. Sústredí sa na súbor vysvetľujúcich premenných ziskovosti komerčných bánk, postavených na panelových dátach pre viac ako 3 257 európskych komerčných bánk. Vysvetľujúce premenné, ktoré ovplyvňujú ziskovosť komerčných bánk v Európe, sú merané v čase bežného ekonomického cyklu, teda za obdobie 2012–2019, kedy banky neboli zasiahnuté pandémiou Covid-19 a neexistovali žiadne vládna opatrenia na riešenie hospodárskej krízy. Skúmanie mikroekonomických a makroekonomických determinantov ziskovosti európskych bánk v rokoch 2012–2019 pomocou regresného modelu.