Obchod s pridanou hodnotou medzi Čínou a USA - Kohut, Dominik
Hlavnou témou tohto článku je bilaterálny obchod s pridanou hodnotou medzi USA a Čínou. Cieľom je pozrieť sa na tento bilaterálny obchod v kontexte „novej vlny globalizácie“. Tento kontext môže byť charakterizovaný predovšetkým rozmachom globálnych hodnotových reťazcov (GVC). Skúmanie, v akej miere sa USA a Čína zapájajú do GVC (Global Value Chains), resp. aký je rozdiel obchodu s pridanou hodnotou oproti jeho klasickému zachytávaniu v platobnej bilancii, ďalej odkiaľ pochádza pridaná hodnota vo vzájomnom obchode (s dôrazom na domácu pridanú hodnotu) a či existujú rozdiely medzi jednolivými odvetviami v nadväznosti na geografickú štruktúru pôvodu pridanej hodnoty.