Civic Engagement, the Leverage Effect and the Accountable State - Kamei, Kenju
Klasickým riešením problému verejných statkov (PG) je ich poskytovanie prostredníctvom silného štátu s právomocou vyberať dane a ukladať sankcie za ich nedodržiavanie. Potreba dobrovoľnej kolektívnej akcie však zostáva, pretože viazanie štátu na záujmy občanov si vyžaduje občiansku angažovanosť občanov.