Svědectví o komunismu: Pět "mentalit" pamětníků - Kunštát, Daniel
Ako si pamätná časť súčasnej spoločnosti konštruuje obraz komunistickej éry. Zameriava sa na atribúty kolektívnej pamäte, ktoré naznačujú nielen zdieľané predstavy o minulosti komunistického režimu, ale aj adekvátne hodnotové orientácie v zmysle súčasnej politickej identity. Empirický základ textu predstavuje zistenia rozsiahleho kvantitatívneho skúmania "historického vedomia" generovania pamäte. Prezentované výsledky naznačujú, na akých základoch historického vedomia sa udržujú pestré politické identity, akú rolu tu zohrávajú dejiny vo vzťahu k minulosti. V tomto rámci sa päť špecifických typov pamäte týkalo obdobia pred nežnou revolúciou.