The Constitutional Court in Lithuania Talks the Talk, and Now the Parliament Must Walk the Walk: Family Protection Means Balance - Mickute, Karolina
Podľa článku 38 Ústavy Litovskej republiky je rodina základom spoločnosti a štátu; rodina, materstvo, otcovstvo a detstvo sú pod ochranou a starostlivosťou štátu. Aj keď ústava stanovuje, že rodiny sú základom spoločnosti a čo je manželstvo, medzi odborníkmi, právnikmi a politikmi stále existujú nezhody v tom, čo vlastne „rodina“ znamená. Povinnosť štátu chrániť rodiny podľa ústavy zahŕňa nielen poskytnutie regulačného rámca pre vytváranie rodiny, ale aj možnosť rodinných príslušníkov robiť vlastné rozhodnutia pri rozhodovaní o tom, čo je pre nich a ich rodiny najlepšie.