Taxing Global Warming Externalities and Dealing with Them - Kasprowicz, Tomasz
Téma globálneho otepľovania sa stala vysoko spolitizovanou. Výkonné a početné skupiny závisia od ťažby a spaľovania fosílnych palív. Patria sem energetické spoločnosti a ich pracovníci, ťažobné spoločnosti a dokonca celé národy závislé na exporte energie (ako Saudská Arábia, resp. Rusko). Zdá sa však, že pocit bezprostredného existenčného ohrozenia sa usadil a mnohé krajiny sú ochotné riešiť problém. Zdaňovanie emisií je jedným z najpopulárnejších prístupov, ale uhlíková daň a clá sú veľmi kontroverznou politickou témou. Najväčší znečisťovatelia pristupujú k myšlienke zdanenia uhlíka buď čiastočne (USA), resp veľmi opatrne (Čína). Ťažký príbeh ratifikácii Kjótskych a Parížskych dohôd umožňuje len opatrný optimizmus.