Cieľom je zákazníka vyrušiť a zaujať - Kapitán, Peter
Jedným z najväčších nepriateľov obchodníkov na predajnej ploche je spotrebiteľov autopilot. Ak človek vojde do predajne s tým, že presne vie, čo chce, a nič naokolo si poriadne nevšimne, predajca ani zďaleka nedokáže využiť všetok svoj potenciál. Práve preto je dôležité, aby ho počas jeho cesty obchodnou plochou niečo vyrušilo, aby sa zastavil, pobavil a v konečnom dôsledku nakúpil viac.