Náhrada škody (ušlého zisku) spôsobenej porušením povinnosti verejného obstarávateľa alebo obstarávateľa - Havlová, Adéla
Možnosť uplatňovania náhrady škody spôsobenej neúspešným uchádzačom zo strany (verejného) obstarávateľa je dôležitou, a žiaľ, v praxi slovenských súdov stále neprebádanou a náročnou témou, v ktorej sa prelínajú súkromnoprávne prvky s prvkami verejnoprávnymi. O to viac zaujímavé je sledovať úniovú rozhodovaciu prax (SD EÚ), ako i stúpajúce trendy podávania tohto typu žalôb v Českej republike. Cieľom nasledujúceho článku je oboznámiť čitateľov tak s možnosťou a spôsobom uplatnenia nárokov na náhradu škody (s dôrazom na ušlý zisk), ako aj s vývojom úniovej či českej (nedávnej) súdnej praxe, ktorá sa v poslednom období vyvíja smerom k uznávaniu nárokov poškodených uchádzačov.