Postkoloniálna politika Talianskej republiky v Líbyi - Kromková, Júlia, 1998-
Popis potenciálu a limitov politiky Talianskej republiky vo vzťahu k Líbyi ako svojej bývalej kolónii na základe historického vývoja talianskeho kolonializmu v severnej Afrike. Problíženie v rámci postkoloniálnej analýzy, do akej miery sú silné prepojenia s Líbyou z minulosti pre Taliansko predpokladom aktívnejšej pozície k severoafrickej krajine. Prvá kapitola opisuje genézu talianskeho kolonializmu v Líbyi od roku 1911 a následné obdobie koloniálnej nadvlády. V druhej kapitole charakterizácia kľúčových priorít Talianska v Líbyi v rámci spoločnej pozície EÚ so zameraním na problematiku nelegálnej migrácie.