Break-Even Point Analysis in a Selected Winery - Čeryová, Dominika
Vinohradníctvo na Slovensku má dlhoročnú tradíciu. Územie krajiny je rozdelené do šiestich vinohradníckych oblastí. K 31. júlu 2021 bolo zaregistrovaných 692 aktívnych vinárov. Hlavným cieľom tohto príspevku je analyzovať bod zvratu najpredávanejších produktov vo vybranom vinárstve pôsobiacom v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti v období rokov 2016-2020. Tento príspevok porovná produkciu vybranej spoločnosti s produkciou bodu zvratu. Hodnotí sa priemerný čistý zisk a priemerná predajná cena fľaše vybraných vín. Ďalej sa zameriame na kvantifikáciu prevádzkovej páky a miery prevádzkovej páky, ktorá porovnáva zmeny v EBIT s nárastom tržieb. Výsledky ukazujú, že spoločnosť bola zisková z predaja všetkých štyroch najpredávanejších vín v sledovanom období, pretože skutočná produkcia prevyšovala produkciu na hranici rentability. Ani najvyšší zisk na fľašu vína nemusí automaticky znamenať najvyšší celkový zisk, pretože je ovplyvnený najmä počtom vyrobených a predaných fliaš. Posledný výsledok ukazuje, že obrovský rozdiel medzi jednotkovou cenou a priemernými variabilnými nákladmi znamená výraznejší prevádzkový pákový efekt a stupeň prevádzkového pákového efektu.