The Financial Situation of Agribusinesses in Relation to Climatic Conditions: Evidence From the V4 Countries - Fedurcová, Eva
Cieľom článku je poskytnúť podrobný štatistický popis a vyhodnotenie vzájomného vzťahu medzi vývojom dvoch typov peňažných tokov agropodnikov, ktoré predstavujú kapacity fariem na úsporu a samofinancovanie vo vzťahu k zmenám základných klimatických parametrov (t.j. teploty, zrážok). Výpočty boli založené na údajoch získaných z FADN (Farm Accountancy Data Network) a CCKP (Climate Change Knowledge Portal). Údaje o krajinách V4 pochádzajú z obdobia rokov 2004 až 2020. Z hľadiska čistého majetku agropodnikov a hodnoty ich kapitálu možno krajiny V4 rozdeliť do dvoch skupín. V Maďarsku a Poľsku sa vývoj teplotných zmien a čistého bohatstva či kapitálovej úrovne uberá rovnakým smerom, kým agropodniky na Slovensku či v Česku boli namerané negatívne, ale nízke korelačné koeficienty. V súvislosti so vzťahom medzi cash flow a klimatickými podmienkami sme dospeli k záveru, že teplotné zmeny sa nestávajú výrazným faktorom na úrovni krajín, ale skôr niečím, čo má spoločný celý stredoeurópsky región: trend naznačuje existenciu tzv. mierne rastúce tendencie a následne nás poukazujúce na priamy vzťah, ale povaha tohto vzťahu je skôr slabá a nie indikatívna. Vzájomné pôsobenie cash flow a vývoja úrovní zrážok vykazuje relatívne väčšiu dynamiku a výkyvy pre všetky agropodniky v skúmaných krajinách V4. Výsledkom je stúpajúca trendová línia, kde sa ročná úroveň zrážok pohybuje od približne 500 mm do 750 mm. Agropodniky prevažne v Čechách a na Slovensku v rokoch, kedy zrážky presiahnu 750 mm za rok, vykazujú relatívne nižšie úrovne peňažných tokov.