Empirical Evidence of Intangible Assets Improve the Financial Performance of Slovak ICT Companies - Lehenchuk, Serhii
Finančná výkonnosť high-tech podnikov v podmienkach znalostnej ekonomiky do značnej miery závisí od efektívnosti procesov tvorby a využívania nehmotného majetku. Na jej zvýšenie je potrebné vybudovať efektívnu nehmotnú investičnú politiku, ktorá by mala byť založená na pochopení úlohy niektorých druhov nehmotného majetku pri zvyšovaní finančnej výkonnosti. Hypotézou štúdie je existencia výrazného pozitívneho vplyvu nehmotného majetku na finančnú výkonnosť IKT spoločností. Bola preskúmaná vzorka 180 slovenských IKT spoločností za obdobie 2015–2019. Primárnou výskumnou metódou bola regresná analýza panelových údajov, ktorá bola vykonaná pomocou softvérového balíka GRETL. Vytvorenie štyroch regresných modelov založených na použití takých závislých premenných, ako je návratnosť aktív, čistá zisková marža, obrat aktív a návratnosť vlastného kapitálu.