Analýza regionálnej distribúcie mladých NEET na Slovensku - Šipikal, Miroslav, 1976-
Neaktivita a nezamestnanosť mladých ľudí je výrazným problémom rozvoja, ktorý má tiež aj svoju priestorovú dimenziu. Táto skupina zároveň nie je homogénna a vyžaduje rozdielne prístupy ksvojej aktivizácii. Cieľom tohto príspevku je preskúmanie priestorové rozloženie vybraných skupín mladých ľudí na základe údajov zo sčítania obyvateľstva v roku 2021 na Slovensku. Zároveň pomocou korelačnej analýzy identifikovať faktory, ktoré by mohli mať vplyv na priestorový výskyt tejto skupiny. Najväčší počet neaktívnych mladých ľudí sa nachádza na východnom Slovensku, pričom miera neaktivity koreluje najmä spodielom rómskej populácie. Výsledky tiež ukazujú, že evidovaní nezamestnaní kopírujú mieru nezamestnanosti okresov negatívne výšku priemernej mzdy, ale ostatné jednotlivé skupiny mladých ľudí majú rozdielne priestorové rozloženie.