SPACE-RL Innovation Transfer Model "Science – Business" - Artiukhov, Artem, 1983-
Matica SPACE, z nástroja subjektívneho hodnotenia, založeného na kvalitatívnych ukazovateľoch, určovaných odborníkmi sa zmenila na a SPACE-RL model, v ktorom je možné porovnať možnosti podnikateľskej univerzity z hľadiska stratégie uvedenia vynálezu na trh a pripravenosti vynálezu stať sa inováciou. Model SPACE-RL maximálne objektivizuje proces prenosu inovácií a znižuje vplyv kvalitatívnych faktorov pri rozhodovaní.