Différences lexicales des expressions familières et populaires en «francophonie du Nord» - Růžička, Martin, 1987-
Táto štúdia prináša pozorovania a úvahy týkajúce sa diatopických a diastratických variácií vo francúzskej lexike na základe lexikologických, lexikografické a sociolingvistické hľadiská. Diatopická variácia sa týka území severnej Frankofónie: Belgicka, Francúzska, Quebecu a Švajčiarska. V prípade diastratickej variácie sa zameriavame na hovorovú francúzštinu, ako je (veľmi) známe a obľúbené použitie francúzštiny.