Aplikovaná informatika v podnikaní a digitálnom hospodárstve - Mukhtarovich, Karimov Diyor
Článok sa zaoberá témou digitálnej ekonomiky a jej vplyvom na svetovú ekonomiku. S rozvojom informačných a komunikačných technológií dochádza k zásadným zmenám v organizácii ekonomických vzťahov vo svete. Digitálna ekonomika je charakterizovaná ako hospodárska činnosť, v ktorej sú informácie vo forme čísel hlavným faktorom výroby a služieb. Jej cieľom je zaviesť efektívnejšie riešenia v oblasti výroby, služieb, technológií, zariadení a dodávok produktov. Článok tiež pripomína, že informatika nie je iba o počítačoch, ale je štúdiom spracovania informácií a automatizácie. Podniková informatika je veda, ktorá kombinuje ekonomiku, riadenie podniku, informačné technológie a informatiku s cieľom efektívneho fungovania organizácie. Článok sa tiež zaoberá oblasťou aplikovanej informatiky, ktorá aplikuje teoretické základy informatiky, matematiky a ekonomiky na riešenie praktických problémov. Svetová ekonomika sa stáva čoraz viac závislou od informačných technológií a počítačových systémov, a preto je dopyt po odborníkoch v oblasti podnikovej informatiky a aplikovanej informatiky stále väčší.