Pracovný pomer a obmedzenie zárobkovej činnosti - Skolodová, Katarína
Cieľom zamestnanca pri výkone závislej práce je predovšetkým dosiahnutie peňažného prospechu. Dostatočný prospech však zamestnanci nie vždy dosiahnu len výlučne pri výkone závislej práce pre jedného zamestnávateľa. Z toho dôvodu často pristupujú k výkonu inej zárobkovej činnosti, ktorá im môže priniesť finančné prilepšenie. Takýto postup zamestnanca je však nie vždy po vôli jeho zamestnávateľa a z toho dôvodu sa zamestnávatelia snažia túto možnosť zamestnanca obmedzovať. Do akej miery a v akých prípadoch však môžu do času, ktorý nie je pracovným časom zamestnanca zasahovať? Aké limity a podmienky upravuje Zákonník práce?