A Critical Evaluation of the European Economic and Monetary Union and Short Outlook to the Application in Small Member States - Heinze, Tim
Dokument poskytuje prehľad o vývoji Európskej menovej únie (EMÚ) a kriticky rozpracúva výhody a nedostatky eurozóny. V kontexte výhľadu možného budúceho vývoja EMÚ, sú v dokumente uvedené ekonomické príležitosti a riziká pre malé členské štáty. Cieľom príspevku je vytvoriť komplexný prehľad literatúry. Osobitná pozornosť sa venuje heterogenite členských štátov v ekonomických a geopolitických aspektoch. Táto práca vysvetľuje, že EMÚ vedie okrem iného k znižovaniu transakčných nákladov obchodu v rámci Európy.