Strategic Interactions in Regulated Markets Spillover Effects from a Better Regulation - Lábaj, Martin, 1982-
Tvorcovia zdravotnej politiky zvyčajne čelia kompromisu medzi prínosmi a nákladmi z regulácie a deregulácie trhov zdravotnej starostlivosti. Autori tvrdia, že tieto trhy a politické reformy by sa nemali skúmať izolovane, pretože účinky regulácie na jednom trhu sa prelievajú na iné trhy. Autori skúmajú najmä vstupné rozhodnutia a strategické interakcie medzi praktickými lekármi, pediatrami a lekárňami. Ukazujú, že lepšia regulácia a dostupnosť jednej profesie umožňuje tvorcom politiky uvoľniť priestorové obmedzenia a regulácie iných zdravotníckych pracovníkov. Dokazujú, že tieto vedľajšie účinky by mohli byť značné, pretože vstupné prahy pre vstup lekární na trh sa s prítomnosťou všeobecného lekára sa znížia o 70%. Kontrafaktuálna analýza naznačuje, že lepšie pokrytie všeobecných lekárov by zlepšilo priestorovú dostupnosť farmaceutických služieb a viedlo by k vstupu nových lekární na momentálne neatraktívne trhy, väčšinou vo vidieckych oblastiach.