Redistribuční efekt zdravotního pojištění - Kolek, Daniel
Konštrukcia verejného zdravotného poistenia v ČR prispieva k zmierneniu dôchodkovej a sociálnej nerovnosti. V prvej časti textu sú spočítané efektívne sadzby poistného na zdravotné poistenie vo vybraných rokoch. Výpočty potvrdzujú, že použitie minimálnych a maximálnych vymeriavacích základov pre rôzne skupiny poistencov má regresívny vplyv. V ďalšej časti textu je zisťovaný rozsah redistribučného efektu pomocou Lorenzovej krivky, Giniho koeficientu, Kakwaniho indexu a indexu efektívnej progresivity. Výšku Giniho koeficientu viac ovplyvňujú sociálne príjmy, nízky vplyv na redistribúciu je u poistného na verejné zdravotné poistenie a sociálne zabezpečenie. Indexy efektívnej progresivity preukazujú, že všetky sledované položky majú progresívny vplyv na rozdelenie príjmov.