Činnosti a kompetence sociálních pracovníků v adiktologických službách - Barták, Miroslav
Identifikácia činností a kompetencií sociálnych pracovníkov v adiktologických službách. Táto oblasť zahŕňa starostlivosť a sociálnu rehabilitáciu osôb so závislostnou poruchou, ktorá vyžaduje interdisciplinárny prístup vrátane zapojenia multidisciplinárneho tímu integrujúceho odbornosť sociálneho pracovníka, adiktológa, pedagóga, psychoterapeuta a lekára. Tento prístup možno považovať za základ pre sieťovanie v adiktologických službách. Na kompetencie sociálnych pracovníkov možno nazerať z rôznych uhlov pohľadu; tento príspevok vychádza z odporúčaní Concil on social work education a koncepcie praktických kompetencií vypracovaných pre české prostredie. Súčasne špecifikujeme teoretický rámec na meranie kompetencií v reálnom svete praxe sociálnej práce. Pre naplnenie cieľa bolo vykonané dotazníkové šetrenie, vzorka bola tvorená sociálnymi pracovníkmi podľa zákona č. 108/2006 Zb. o sociálnych službách, ktorí pôsobia v adiktologických službách.