Vie Google predvídať zvýšenie volatility na akciových trhoch? - Tabaček, Jakub, 1991-
Vyhľadávač Google patri už viac ako desať rokov k najnavštevovanejším internetovým stránkam a disponuje tak veľkou databázou hľadaní na internete. Čo ľudí v danom momente zaujíma a aké informácie hľadajú sú cenným zdrojom dát pre ekonómov. Predvídanie cien akcií je všeobecne známe tým, že väčšina modelov ma nízku predikčnú schopnosť. Podobne je to aj pri modelovaní volatility, kde väčšina fundamentálnych premenných nemá výpovednú hodnotu. Avšak, novšie štúdie nachádzajú spojitosť medzi pozornosťou investorov a volatilitou cien akcií, na ktoré sa investor sústredí. V tomto článku sa pozrieme ako nám môže Google pomôcť predpovedať volatilitu akcií.