Application of Discriminant Analysis for Avoiding the Risk of Quarry Operation Failure - Csikósová, Adriana
Činnosť v ťažobnom priemysle je založená na princípe ziskovosti podobne ako v iných odvetviach podnikania. V prípade kameňolomov, štrkovísk a pieskovísk je to veľmi zložitá úloha najmä z toho dôvodu, že ekonomiku lokalít do veľkej miery ovplyvňujú prírodné podmienky, ktoré sa nedajú zmeniť. Predkladaný príspevok sa zaoberá problémom, ako by mohli byť v budúcnosti ziskové ťažobné spoločnosti realizujúce povrchovú ťažbu stavebných materiálov. Hlavnou výskumnou metódou tohto príspevku sú regresné a korelačné analýzy s cieľom určiť parametre s rozhodujúcim vplyvom na budúci ekonomický rozvoj lokality. Komplexný systém kameňolomov, štrkovísk a pieskovísk si vyžadoval diskriminačnú analýzu na vyhodnotenie jednotlivých lokalít s cieľom rozdeliť ich na ziskové a nerentabilné lokality.