Vplyv daní na spotrebu statkov, ktoré spôsobujú externality - Rimeš, Michal, 1996-
Dane aj priama regulácia sa používajú na odrádzanie od správania, ktoré vedie k externalitám. Napríklad väčšina európskych krajín vyberá vysoké dane z cigariet, ktoré sú často odôvodnené z hľadiska nákladov, ktoré fajčiari cigariet spôsobujú iným vrátane zlého zdravotného stavu a obťažovania spôsobeného pasívnym fajčením a nákladov na kolektívne financovanú zdravotnú starostlivosť. Mnohé krajiny zároveň zaviedli rôzne formy priamej regulácie s podobnými cieľmi, ako napríklad zákaz fajčenia na pracoviskách a iných verejných priestranstvách zavedený v posledných rokoch v Nórsku, Írsku, Spojenom kráľovstve a inde. V tejto práci sa zaoberáme hospodárskymi otázkami, ktoré vznikajú, keď sa paralelne používajú dane z externalít a priama regulácia. Práca sa zaoberá otázkami, ako zavedenie dodatočného právneho obmedzenia fajčenia ovplyvní optimálnu úroveň dane z externality cigariet a iné