Vzájomnostné poistenie na Slovensku: naozaj tvoria vzájomnostné poisťovne vyše 50% slovenského poistného trhu? - Slobodník, Branislav, 1997-
Zdieľanie, mitigácia ako aj vzájomné znášanie rizika sú princípy, na ktorých vznikla myšlienka poisťovníctva. Tieto princípy zahŕňajú rozloženie jednotlivých rizík medzi skupinu ľudí alebo organizácie, čo znamená, že poistení sú zároveň „vlastníkmi vlastného portfólia“. Takto začal vznikať koncept vzájomnostných poisťovní, ktoré existujú na poistných trhoch popri „tradičných poisťovniach“ dodnes. Ide o bežný typ poistenia, ktorý pôsobí v krajinách s rozvinutejšou ekonomikou. V porovnaní s tradičným poisťovníctvom, trh vzájomnostného poistenia bol najrýchlejšie rastúcou časťou globálneho poisťovníctva v období 10 rokov po globálnej finančnej kríze. V krajinách s rozvinutejšou ekonomikou vzájomnostné poistenie predstavuje bežný typ poistenia. V Európe pokrýva vzájomnostné poistenie okolo 25 % európskeho poistného trhu a takmer 70 % poisťovní v Európe sú vzájomné spoločnosti. Na slovenskom poistnom trhu je však pojem vzájomnostné poistenie takmer neznámy.