Dve dekády oficiálnej rozvojovej pomoci z pohľadu dosahovania vytýčených cieľov a rozpočtu - Zeman, Jakub, 1995-
Spoločnosť na celom svete vo väčšej či menšej miere zažíva bezprecedentnú kumuláciu kríz. Vo februári 2020 pocítila spoločnosť vplyv pandémie ochorenia COVID-19. O dva roky neskôr pocítili najmä Európania vplyv vojnového konfliktu na Ukrajine, ktorý spôsobil ďalšiu krízu, a to energetickú. Energetická kríza mala vplyv na rast cien energií a vysokú infláciu. Táto bezprecedentná kumulácia faktorov spôsobila sociálnu krízu. Na ekonomiku a spoločnosť pôsobí dlhodobo taktiež klimatická kríza, ktorá sa prejavuje čoraz väčšími negatívnymi vplyvmi. Aj z dôvodu klimatickej krízy je dlhodobo prítomná migračná kríza. Jedným z možných riešení poslednej krízy a súčasť reakcie na ďalšie krízy, napr. vojna na Ukrajine, je vo forme medzinárodnej rozvojovej spolupráce. Slovensko a medzi ním aj ďalšie krajiny sa vstupom do medzinárodných organizácií OECD a EÚ zaviazali znižovať chudobu a napĺňať Miléniové rozvojové ciele OSN, medzi ktoré patrí aj cielenie rozsahu poskytovanej rozvojovej pomoci.