The Czech EU Presidency: Strengthening Energy Security Amidst the Crisis - Jirusek, Martin
Česká republika prevzala po Francúzsku predsedníctvo v Rade Európskej únie počas hlbokej krízy, ktorú rozpútala agresívna ruská invázia na Ukrajinu. České predsedníctvo sa totiž v dôsledku invázie muselo vysporiadať s mnohými krízami: nielen aktuálnou bezpečnostnou krízou, teda útokom ruských síl na krajinu na hraniciach EÚ, ale aj energetickou krízou, ktorá sa prejavila zvýšenými výdavkami, nedostatočnou ponukou a hospodárskou krízou, spôsobenou oboma vyššie uvedenými skutočnosťami. Keďže energetika patrila medzi priority predsedníctva, článok sa zameriava na túto oblasť, pričom hodnotí výkon predsedníctva pri posilňovaní energetickej bezpečnosti bloku.