Nova Effect in Turkish Foreign Policy: Turkish-American Relations (1945-1964) - Akçay, Ekrem Yaşar
Počas studenej vojny, ktorá vypukla medzi západným a východným blokom po druhej svetovej vojne, vzniklo strategické partnerstvo medzi Tureckom a USA. Oba štáty spoločne čelili hrozbe Sovietského zväzu. Vzájomné vzťahy bývali z času na čas napäté kvôli vývoji v šesťdesiatych rokoch. Tieto vzťahy mali aj pozitívne (šťastné) a negatívne (nešťastné) dôsledky pre Turecko. Táto štúdia skúma turecko-americké vzťahy medzi 1945 a 1964. Vzájomné vzťahy proti komunistickej hrozbe neboli dobré, tak ako sa píše v tzv. Johnsonovom liste. Štúdia skúma rozpad turecko-amerických vzťahov v tomto období a hodnotí vzťahy v rámci Nova efektu, pričom výsledky pozitívneho a negatívneho vývoja vzťahov boli vágne dobré alebo zlé.