Bibliometric Analysis of Contemporary Trends in Cultural Tourism - Pantović, Danijela
V akademických kruhoch sa čoraz častejšie hovorí o kultúrnom cestovnom ruchu a jeho perspektívach. Počas ciest po svete v posledných rokoch neustále fungujú pojmy kultúrny turizmus a manažment kultúrneho dedičstva. Aj keď odborníci v oblasti kultúrneho turizmu a cestovného ruchu majú mnohorozmerné prínosy v správe, uchovávaní a prezentácii kultúrnych hodnôt, mnohonásobný význam v tejto vedeckej oblasti z hľadiska množstva prác stále nie je dostatočne zdôraznený. Cieľom tejto štúdie je vytvoriť adekvátny nástroj na hodnotenie súčasných trendov a budúcich smerov výskumu kultúrneho turizmu. Štúdia konkrétne pomocou bibliometrického mapovania identifikuje zmeny v konceptualizácii perspektív kultúrneho turizmu. Výsledky štúdie ukážu popredné časopisy v oblasti šírenia akademických poznatkov o kultúrnom cestovnom ruchu, ale aj identifikovaných uznávaných autorov v tejto oblasti.