Súčasný stav a problémy žien – podnikateliek: pilotná štúdia - Mura, Ladislav, 1979-
V podnikateľskom prostredí sú prevažne etablovaní podnikatelia – muži. Vhodne ich však dopĺňajú zástupkyne nežného pohlavia. O podnikateľkách sa v posledných rokoch hovorí čoraz častejšie. Rozvoj podnikania žien má stúpajúcu tendenciu. Hoci legislatívne podmienky nerozlišujú pohlavie podnikateľa, praktický podnikateľský život poukazuje na rozdiely v podnikaní jednotlivých pohlaví. Jedným z najzásadnejších rozdielov medzi podnikateľmi a podnikateľkami je skutočnosť, že ženy zastávajú mnoho pozícií a spoločenských úloh mimo podnikania, najmä v rodine. Tiež sa musia vyrovnať s mnohými predsudkami, ktoré sú voči nim postavené. Predmetom skúmania v tomto príspevku je súčasný stav podnikateľiek a načrtnutie dôležitých problémov, ktoré podmieňujú ich podnikateľskú činnosť a tiež podnikateľský úspech. Cieľom príspevku je na príklade pilotnej štúdie zhodnotiť aktuálnu situáciu vo vybranej skupine podnikateliek a poukázať na najpálčivejšie problémy v ich podnikaní. Predmetný príspevok predstavuje čiastkové výsledky pilotnej štúdie realizovanej vo vybranom samosprávnom kraji (Trnavský kraj). Získané výsledky sú teda odrazom regionálnej situácie. Hodnotené faktory je možné v budúcnosti skúmať v rozšírenom výskume, napríklad na národnej úrovni.