Voters’ Awareness as a Determinant of Political Budget Cycles: Evidence from Selected European Economies - Ješić, Milutin
Tento príspevok analyzuje prítomnosť politických rozpočtových cyklov (PBC - Political Budget Cycles) v súvislosti s rôznou úrovňou informovanosti voličov vo vybraných európskych krajinách. Charakteristiky voličov a ich povedomie o skutočných motívoch súčasných politikov pri vykonávaní fiškálnej politiky sú v modeloch PBC mimoriadne dôležité. Táto štúdia využíva systém GMM na odhad dynamických panelových dátových modelov, ktoré zachytávajú správanie sa štrukturálnych rozpočtových bilancií. Modely sa odhadujú na základe vyvážených panelových údajov pre 15 európskych krajín po transformácii a európskych krajín s nízkym a stredným príjmom v rokoch 2009–2018. Jednou z kľúčových vysvetľujúcich premenných je Index povedomia voličov, ktorý sa používa na skúmanie toho, ako sa líši štrukturálne rozpočtové saldo medzi krajinami s rôznou úrovňou informovanosti voličov.