The Helsinki Process During the CSCE Chairmanship of the Czech and Slovak Federative Republic in 1992: From Prague to Helsinki - Augustín, Michael, 1991-
Helsinský proces prešiel výraznou premenou po páde železnej opony. Začiatok 90. ​​rokov sa niesol v znamení inštitucionalizácie a rozšírenia KBSE. Destabilizácia niekoľkých regiónov a vypuknutie ozbrojených konfliktov viedli k rozšíreniu agendy a činnosti v rámci štruktúr KBSE. V roku 2022 to bolo presne 30 rokov, čo Česká a Slovenská Federatívna Republika predsedala KBSE. V článku autor prináša prehľad o tom, ako prebiehalo československé predsedníctvo v tomto špecifickom kontexte, aké priority riešilo a aké významné udalosti ho poznačili.