Design of Vineyard Appellation Reflecting Natural Terroir: A Case Study of Modra, Slovakia - Karlík, Lukáš
V článku sa analyzujú vybrané prírodné komponenty priestorovej štruktúry vinohradníckej krajiny Modry, ktoré ovplyvňujú kvalitu produkcie viniča a možno ich považovať za hlavné determinanty terroiru. Záujmové územie je lokalizované na kontakte Malých Karpát a Trnavskej pahorkatiny. Na základe výsledkov detailného výskumu sa môže tvrdiť, že aj na relatívne malom území je variabilita jednotlivých sledovaných komponentov terroiru veľmi rôznorodá. To potvrdzuje opodstatnenosť stanovenia hlavného cieľa, ktorým je identifikácia vinohradníckych zón odrážajúcich ich terroir. Z metodologického hľadiska bol realizovaný terénny výskum stanovištných podmienok vinhohradov, analýza získaných dát vrátane odobraných pôdnych vzoriek s využitím prostriedkov GIS a geoštatistického modelovania rešpektujúceho veľkú mierku.