Cestovné náhrady - zmeny v náhradách a dopady ich zvýšenia - Minková, Ľuboslava
V zmysle mechanizmu zvyšovania súm náhrad, ktorý je ustanovený v § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. sa zvýšili sumy stravného pri tuzemskej pracovnej ceste, a to na základe štatistických údajov za mesiac január 2023. Mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní dosiahol v januári 2023 hodnotu 107,0, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 7,0 percentuálneho bodu. Vo väzbe na uvedené bolo vydané opatrenie MPSVR SR č. 171/2023 Z. z. o sumách stravného, ktoré nadobudlo účinnosť 1. 6. 2023.