Automobil z hľadiska dane z pridanej hodnoty - Betáková, Jaroslava
Zákon o dani z pridanej hodnoty č. 222/2004 Z. z. v z.n.p., pokiaľ ide o automobily, sa osobitne venuje len novým dopravným prostriedkom, čo je premietnuté do rôznych povinností pri ich kúpe a predaji. Príspevok je venovaný obstaraniu automobilov podnikateľmi, ktorí sa touto činnnosťou zaoberajú v rámci predmetu podnikania, ale aj platiteľmi, pre ktorých je automobil "pracovným prostriedkom". Podnikatelia, (ale aj nepodnikatelia) vo veľkej miere využívajú možnosť obstarania automobilu zo zahraničia. V takom prípade povinnosti, ale aj práva v súvislosti s DPH vznikajú nielen podnikateľom, ale aj ostatným osobám - nepodnikateľom, ktorí nadobudnú, alebo predajú nový dopravný prostriedok "z", alebo "do" iného členského štátu EÚ. V súvislosti s predajom ojazdeného automobilu môže byť uplatňovaný "bežný mechanizmus" zdanenia, alebo osobitný - rozdielový spôsob zdanenia. Určenie daňového režimu u predávajúceho závisí od niekoľkých okolností.