Logika v dokazovaní – jej podstata a význam - Blatnický, Jaroslav
Autor v predkladanom príspevku zameriava svoju pozornosť na objasnenie podstaty a významu využitia logiky v procese dokazovania. Približuje dôvody úzkeho prepojenia logiky a dokazovania ako trestno-procesnej činnosti reagujúc na skutočnosť, že súčasná teória dokazovania a kriminalistika sa s odstupom desiatok rokov opäť vracajú k začleneniu logiky do svojho predmetu poznávania a k zdôrazneniu významu tejto vedy pre proces dokazovania a vyšetrovania trestných činov.2 Nakoľko v dlhodobom časovom kontexte neexistovala dostupná aktuálna vedecká práca zaoberajúca sa aplikovaním poznatkov logiky do oblasti vyšetrovania a dokazovania trestných činov, bolo žiadúce nadviazať na publikácie z minulosti, ktoré sa venovali logike vyšetrovania a boli určené pre políciu a vyšetrovateľov. Práce publikované zakladateľmi a priekopníkmi aplikovanej logiky sa stali inšpiráciou pre nové ponímanie teórie dokazovania obohatené o využívanie vybraných kategórií z logiky. Analyzovanie a skúmanie vyšetrovateľskej praxe a procesu dokazovania vyústilo k spracovaniu novej koncepcie teórie dokazovania rozšírenej o poznatky z aplikovanej logiky.