Terorismus a možné souvislosti s válkou - Chmelík, Jan
Súčasný terorizmus symbolizuje krutú realitu sveta. Realitu, ktorá prináša ujmu naživotoch, zdraví a nesmierné škody majetkové i politické. V minulosti však terorizmu nebola venovaná pozornosť, ktorú by si zasluhoval. Vždy išlo o konštatovanie, ktoré terorizmus považovalo za síce spoločensky mimoriadne závažnú kriminalitu, ktorá však neznamená zásadné ohrozenie spoločenského vývoja či ohrozenia štátov. V zásade bol terorizmus považovaný za bežnú kriminalitu. Medzinárodný terorizmus, ako zásadné bezpečnostné riziko, začal byť vnímaný až po ukončení studenej vojny a rozpade bipolárneho sveta. Až v priebehu deväťdesiatych rokov 20. storočia, kedy bolo možné s veľkou pravdepodobnosťou vylúčiť hrozbu novej svetovej vojny, sa pozornosť sveta začala obracať k iným rizikám. Problematika terorizmu nie je doteraz komplexne a podrobne spracovaná. Výskum sa stal multidisciplinárnym objektom, ktorý naráža na rad problémov, ako napr. nedostatočné teoretické zázemie a pod. Svoju negatívnu úlohu zohrávajú médiá, dezinformačné operácie a propagandistické informácie spravodajských služieb, ale aj komentáre politikov či pomerne časté spolitizovanie vedeckých diskusií. Poznatky k terorizmu tu uvedené, môžu poskytovať určité východiská a zdroje informácií pre ďalšie výskumy a poznanie podobného druhu. Získané poznatky sú spracované vo forme odporúčaní a ponúkajú určité teoretické zovšeobecnenie s možnou adekvátnou platnosťou a využiteľnosťou v praxi. Cieľom vedeckého skúmania terorizmu by malo byť tento fenomén presne vymedziť, vnútorne ho rozčleniť podľa rovnakých kritérií, objasniť príčiny, podmienky a dôsledky jeho existencie a vymedziť a rozdeliť postupy, ktoré vedú k jeho potlačeniu.