Faktor nezaměstnanosti po výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody - Krausová, Dagmar
Článok sa zaoberá aspektami, ktoré by mohli prispieť k tomu, aby osoby po výkone nepodmienečného trestu odňatia slobody boli ľahšie začleniteľné do bežného života a mali tak príležitosť sa zapojiť do pracovného procesu. V čase, keď je na trhu práce nedostatok pracovnej sily, a to najmä v industriálnom sektore, sa ponúka riešenie v podobe vyššieho zapojenia sa do danej pracovnej oblasti osoby prepustenej na slobodu z výkonu trestu nepodmienečného odňatia slobody. Takto by sa ponúkalo riešenie situácie pre zamestnávateľov, ale aj pre osoby po výkone trestu, ktoré sa snažia o opätovné začlenenie do spoločnosti. Rovnako otázka zamestnávania osôb prepustených z výkonu trestu so sebou nesie problémy. Len málo firiem je ochotých osoby z výkonu trestu zamestnať. Napriek tomu sa ponúka riešenie, a to prepojením aspektu sociálneho a ekonomického. Ak by bol systém nastavený efektívne, došlo by k výrazným úsporám v oblasti verejných financií, najmä v oblasti nezamestnanosti. Problematika v článku nie je pojatá iba v prostredí Českej republiky, ale zaoberá sa prístupmi v krajinách EÚ. Článok obsahuje komplexný prehľad moderného poňatia súčasného európskeho väzenstva aj s jeho finančnými aspektmi v jednotlivých krajinách, kalkuláciu vzájomných vzťahov medzi uväznením a opätovným páchaním trestnej činnosti a porovnaním odlišných prístupov k väzenstvu, nákladov a úspechov rehabilitačných programov.