Determinants of Domestic Value Added in Exports of the EU Countries - Kittová, Zuzana, 1975-
Ekonomiky, vrátane Európskej únie, čelia riziku straty schopnosti udržať si svoje konkurenčné postavenie v globálnom meradle a s tým spojenej neschopnosti vytvárať pridanú hodnotu v uspokojivej miere. Skúmame preto faktory s predpokladaným pozitívnym vplyvom na domácu pridanú hodnotu v exporte, ako nedávno zavedený kľúčový indikátor exportnej konkurencieschopnosti krajiny, vykazovaný v databáze TiVA. Hlavným cieľom nášho príspevku je otestovať pre vybrané krajiny vzťahy domácej pridanej hodnoty v exporte s nasledujúcimi faktormi: (1) počet patentových prihlášok na milión obyvateľov, (2) priame zahraničné investície na obyvateľa, ( 3) obchodné výdavky na výskum a vývoj ako percento HDP a (4) produktivita zdrojov ako kontrolná premenná. Panelovou analýzou dát dokazujeme, že domáca pridaná hodnota v exporte rastie s rastom všetkých nasadených nezávislých premenných ako aj kontrolnej premennej.