Reformná pedagogika 30. rokov 20. storočia na Slovensku - Bielesz, Adam
Reformy školstva sú prirodzenou súčasťou zmien, ktoré si pýta každá doba. Niektoré z nich, hoci majú skoro 100 rokov, stoja za povšimnutie aj v dnešných reformných časoch. V príspevku sa autor venuje reformným snahám 30. rokov na Slovensku. Opisuje reformnú koncepciu českého pedagóga Václava Příhodu. Venuje sa zaujímavostiam, ktoré súviseli so vznikom pokusnej meštianskej školy v Malackách: pozitívne faktory ovplyvňujúce jej vznik, diferenciácia žiakov na výkonnostné skupiny, sociálna skladba žiakov, vnímanie pokusnej školy verejnosťou. Načrtne aj osudy reformných učiteľov tejto školy.