Vybrané charakteristiky trhu práce ovplyvňujúce mieru samozamestnanosti v krajinách Vyšehradskej skupiny - Boďa, Martin
Článok sa zameriava na identifikáciu faktorov pochádzajúcich prioritne z oblasti trhu práce, ovplyvňujúcich samozamestnanosť v 37 NUTS 2 regiónoch Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska. Empirická analýza je založená na panelovej regresii aplikovanej na ročných dátach za sledované regióny za obdobie od roku 2004 do roku 2019. Výsledky naznačujú, že čím je v regiónoch väčší podiel mužov a viac pracovníkov pracujúcich na čiastočný úväzok na pracovnej sile, tým je miera samozamestnanosti vyššia, a že regióny s vyššou mierou nezamestnanosti zaznamenávajú aj nižšiu mieru samozamestnanosti. Výsledky zároveň odhaľujú existenciu regionálnych rozdielov. Obzvlášť v poľských NUTS 2 regiónoch vo východnej časti krajiny a v okolí hlavných miest je miera samozamestnanosti vyššia. Zistenia sú relevantné pre aktívne politiky na trhu práce, ktoré pôsobia na znižovanie nezamestnanosti prostredníctvom podpory samozamestnanosti.