Makroekonomická výkonnosť slovenskej ekonomiky v roku 2022 a odhad jej výkonnosti v roku 2023 - Haluška, Ján
Príspevok obsahuje stručnú analýzu vývoja makroekonomickej výkonnosti slovenskej ekonomiky v roku 2022 (meranej tvorbou reálneho HDP), ktorá je východiskom pre odhad jej výkonnosti v roku 2023. Zatiaľ čo rast vonkajšieho dopytu by sa mal oproti roku 2022 mierne zrýchliť, rast domáceho dopytu by sa mal naopak spomaliť. Rozhodujúci vplyv na spomalenie rastu domáceho dopytu by mal mať spotrebiteľský dopyt. V konečnom dôsledku by to malo znamenať, že spomaľovanie rastu agregátneho dopytu, ktoré začalo v roku 2022, by malo pokračovať aj v tomto roku. Útlm rastu výkonnosti hospodárstva by preto mal byť zaznamenaný aj v tomto roku.