Výplata dividend a relatívny peňažný obsah podielov amerických firiem - Jeřábek, Radoslav
Navzdor kontroverzným teoretickým postojom dividendová politika stále zostáva nástrojom na ovplyvňovanie hodnoty firmy. Jeden zo spôsobov, ako merať dividendovú politiku, je postavený na dividendovom výplatnom pomere, a tvorbu hodnoty možno sledovať relatívnymi metrikami cenového obsahu typu multiples alebo Tobinovo q. Cieľom článku je zistiť, ako dividendová politika reprezentovaná dividendovým výplatným pomerom typick ovplyvňuje relatívnu cenu a vnútornú hodnotu podielov. Článok je koncipovaný ako prípadová štúdia pre vzorku 1 150 spoločností vyplácajúcich dividendy a obchodovaných na burzách v Spojených štátoch amerických za obdobie posledných 30 rokov. Ekonometrický rámec panelových simultánnych rovníc zohľadňuje úroveň i stabilitu dividendovej politiky a získané výsledky preukazujú vplyv dividendovej politiky na peňažný obsah podielu. Výsledky popierajú Millerovu-Modiglianiho dividendovú neutralitu, nakoľko výplata dividend znižuje hodnotu podielov vnímanú trhom, čo indikuje platnosť antidividendových teórií v oblasti dividendovej politiky.