The Attractiveness of Foreign Direct Investments for Business: The Case of the Selected European Union Members - Lacko, Roman, 1988-
Priame zahraničné investície (PZI) sú veľmi dôležitým faktorom rozvoja krajiny, prepravy tovaru, služieb, know-how, a je to jeden z hlavných ukazovateľov stupňa globalizácie krajiny. Na princípe prílevu a odlevu PZI môžeme definovať otvorenosť ekonomiky, ktorá teda prispieva k rozvoju, ale aj k jej zraniteľnosti na zmeny na svetových trhoch. V tejto štúdii hodnotíme atraktivitu a produktivitu krajín z hľadiska priamych zahraničných investícií. V období rokov 2011-2019 sme skúmali 24 krajín Európskej únie, pričom sme medzi hlavné metódy zahrnuté v štúdii použili Malmquistov index produktivity a zhlukovú analýzu.